Ontwerper? iedereen kan toch websites ontwerpen?

Wat gebeurd er als ontwerper geen vak meer is? Die simpele vraag kwam laatst bovendrijven tijdens een zoektocht naar inspiratie voor een nieuwe website.

Ik kwam terecht op een artikel met de titel:

“WEB DESIGN TRENDS: WHY DO ALL WEBSITES LOOK THE SAME?”

https://www.friday.ie/journal/why-do-all-websites-look-the-same/

Sinds een aantal jaren zijn er tal van ontwerp tools bedacht om eenvoudig en snel een goed lijkende website in elkaar te zetten. Een template om door te verkopen kunnen sommige mensen zelfs in een uur in elkaar draaien.

Deze snelheid en gemak hebben echter één groot nadeel, alles lijkt hetzelfde. ik kan in 10 minuten een schets maken van bijna alle nieuwe websites namelijk:

En toch vind ik dit jammer om te zien, of je nou kijkt naar een website van bedrijf a of b, het is niet onderscheidend.

Maar wat is er mis met een ander ontwerp?

Eigenlijk niks, deze zouden zelfs beter moeten zijn omdat ze uniek of authentiek zijn. De UX ontwerpers (interface) lopen allemaal met de mogelijkheden van deze tool mee en doen dus allemaal hetzelfde.

Er is echter wel hoop op verbetering. Websites worden steeds kritischer bekeken en de ontwikkel tools zoals het veelgebruikte bootstrap worden langzaam maar zeker verder uitgebreid of zelfs vervangen.


In het verleden heet een soort gelijk verhaal zich afgespeeld in de auto industrie. In de jaren 60 hadden we gestroomlijnde en vloeiend vormgegeven auto’s welke stuk voor stuk unieke werken waren.

in de jaren 90 kwam onder andere fiat met een zo goed als vierkante fiat panda op de markt, de reden was niet dat ontwerpers dit mooier vonden in die jaren was de techniek “verbeterd”. Door de komst van computer ontwerpen konden vormen sneller en goedkoper gemaakt worden, echter konden deze programma’s geen complexe figuren maken. Vandaag de dag is deze beperking weggevallen doordat programma’s beter zijn geworden en ontwerpers weer kunnen maken wat mensen mooi vinden.

Mensen zien wel meerwaarde in een ander ontwerp, alleen de ontwerpers gebruiken gereedschap wat ze limiteert. Over een aantal jaar komt er beter nieuwer “gereedschap” waarmee websites weer uniek en mooi worden voor bedrijven en consumenten, pas wanneer dit gebeurd zal er duidelijk worden welke bedrijven altijd hetzelfde plaatje schetsen en welke bedrijven met de klant mee denken en een best passend ontwerp aanbieden.